Dank u Sinterklaasje

Dank u Sinterklaasje

In Nederland had ik al niet vele op met al die feestdagen. ik vond december als alleenstaande vrouw een crime. Iedere aanbieding was voor minstens 4 personen, alsof je als 1 persoon niet ook een kerstdiner kan maken en dan al die melige reklame over vriendengroepen in de sneeuw met Merci chocolaatjes en gezellig glühwein drinken. Gadverdamme. Ooit blogde ik eens over ‘klote feestdagen’. Het was mijn best gelezen blog in lange tijd. Blijkbaar ben ik niet de enige die kotst van die overdadige vreetpartijen, winkels volgeladen met kerst attributen, Sinterklaas papier, pepernoten en dat gezeik over zwarte piet en hoeveel de gemiddelde Nederlander uit geeft in december.

Alsof er een gemiddelde Nederlander bestaat! Dat Centraal Planbureau en de Rekenkamer moeten hun modellen eens bijschaven. Jan modaal is al jaren dood en de gemiddelde Nederlander is niet meer rijk. Die houdt elke salaris storting een beetje maand over. Dus wat er besteed wordt in de winkels in december wordt door de rijken uitgegeven, en niet door de gemiddelde Nederlander.

Als je dan in een land woont waar mensen in spaanplaat woningen wonen en zonder slippers door het leven gaan en hun kinderen zonder ondergoed naar school sturen, dan is het helemaal buiten proportioneel wat wij in het westen doen. Jaja ik weet het Unicef enzo, maar toch, het blijft buitenproportioneel.
Net als al dat vuurwerk wat elk jaar de lucht ingaat.

Hier bestaat kerstversiering uit opengesneden flessen die op de meest miraculeuze wijze in kerststerren veranderen. Slingers gemaakt van rietjes en zelfs kerststerren. hele dorpen zijn er blijkbaar druk mee geweest want de straten hangen vol.

En Sinterklaas? Daar doen ze hier niet aan. En ik denk dat menig kind hier niet eens kerstkadootjes krijgt.En als ze al iets krijgen is het van een kwaliteit dat het tweede kerstdag niet eens haalt. Geïmporteerd uit China, dat land heeft een uniek exportmodel: troep produceren wat binnen een dag stuk is.

Gelukkig hoef ik er niet meer aan mee te doen. Niemand zeurt meer aan mijn hoofd of ik wel ‘onder de pannen ben’ met de feestdagen, en of ik niet ‘alleen zit te kniezen op de bank’.
Alsof alleen zitten met de feestdagen en kniezen hand in hand gaan. Nu ja, dat zal wel door al die ‘je moet kerst in een gezellige vriendengroep doorbrengen’-reklame komen.

Nee, voor mij geen feestdagen meer, ik vergaap me hier aan alle twinkellichtjes en kerstversiering. Wist jij dat je van boterhamzakjes prachtige kerststerren kunt maken? Ha, ik ook niet, maar hier kunnen ze er wat van! En ik zing lekker mee in de winkels met alle witte kerst dromen. Ik hoef me niet druk te maken over eerste of tweede zitting in het restaurant en ik hoef de kerstdrukte niet in om op tijd alles in huis te hebben.

Geen pepernoten stress, geen gevulde speculaas dilemmas, geen gedichten ellende, geen surprise nachtmerries, geen paarden op het dak, geen morele discussies, geen mannen in jurken die kindertjes op schoot nemen, geen makkers die hun wild geraas moeten staken omdat er iemand op de deur klopt.
Maar ik had wel een kadootje in mijn flip flop: een prachtige steen.

Dank u Sinterklaasje!

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *