Digitale nomade, hoe doe je dat?

Digitale nomade, hoe doe je dat?

Hoe doe je dat? Werken en reizen?  En wat is locatie-onafhankelijk werken?

Je bent een digitale nomade als je je inkomen verdient via het internet (digitaal) en je werk je de vrijheid geeft dat overal in de wereld waar internet is, te doen.

Wil jij een  leven als digitale nomade dan zul je dus een regelmatig inkomen moeten generen via de digitale snelweg.

Het internet biedt talloze mogelijkheden om online werk te vinden. Wees je echter wel bewust dat je vaak moet concurreren met lage lonen landen waar men voor een paar centen een hele klus klaart. Als je je inschrijft op freelance websites zoals Upwork kom je in een jungle van vraag en aanbod en zeker in het begin is het lastig om een voet tussen de deur te krijgen. In je voorbereidingstijd doe je er dus heel verstandig aan om al een netwerk op te bouwen en wellicht opdrachtgevers te vinden. Denk hierbij wel internationaal, zeker als je niet langer belastingplichtig in Nederland of Europa wilt zijn.

Beroepen die je digitale nomaden vaak hebben zijn:

 • Schrijver/blogger
 • Software ontwikkelaar/tester
 • Personal assistant
 • Webontwikkelaar/designer
 • Entrepreneur
 • Adviseur/gastspreker
 • Social Media Manager
 • fotograaf
 • Youtube professional

Wat nu als je een van deze beroepen niet beheerst? Ontwikkel dan een nieuwe richting voor jezelf en leer nieuwe grenzen verkennen. wat is je passie, waar droom je van? Kun je dat omzetten in online werken? Als je op deze link klikt, opent in een nieuwe pagina mijn Engelstalige website Leaving Holland, waar je heel veel gedetailleerde tips vindt voor een leven als digitale nomaden en de beroepen die daarbij horen.

digitale nomade worden

Je avontuur begint bij sparen

In je voorbereidingstijd moet je sparen, je levensstijl aanpassen tot minimalistisch en alles wat je kunt opzij zetten voor je grote avontuur. Je hebt een buffer nodig om het een tijdje uit te zingen, om tegenvallers op te vangen en om op te starten. Ik ga er van uit dat je nu een 9-5 baan hebt, dan heb je nog heel veel voorbereidingen te treffen. heb je dat niet en ben je al freelancer, dan ben je al flexibel en eigenlijk al locatie onafhankelijk, nu moet je alleen nog gaan reizen.

Hoeveel spaargeld je nodig hebt hangt van heel veel factoren af:

 • de landen waar je naar toe wilt, in sommige landen kun je weken leven op 100 euro, en andere landen spendeer je dat makkelijk in een dag of 2
 • waar ligt jouw comfortzone? Wil je in goedkope hostels slapen of ga je AirBnB’end of couch-surfend de wereld rond? Of zoek je redelijk comfort van hotels met meestal wel de garantie van gratis internet?
 • Wil je verzekerd of onverzekerd op reis?Als je Nederland verlaat voor langer dan 8 maanden heb je in veel gevallen geen recht meer op een ziektekostenverzekering. Wil je je verzekeren voor je avontuur dan moet je dit incalculeren in je budget, die je dat niet, dan heb je meer spaargeld nodig voor als je bijvoorbeeld ziek wordt of je laptop gaat stuk of wordt gestolen.

En zo zijn er nog tal van factoren te noemen waar de grote van je spaarpot van afhankelijk is.

Wil je beginnen met bezuinigen? Dan is dit een leuk boek vol tips en adviezen (klik) om zonder als een krent te leven toch heel veel geld over te houden elke maand. Het boek helpt je ook om minder afhankelijk te zijn van een inkomen, eigenlijk verandert het boek je mindset: je leeft immers niet om te werken, je werkt om te leven.

Wees creatief, durf te vragen en aan te bieden. Bied bijvoorbeeld een hotel aan een website te maken als ze die nog niet hebben in ruil voor gratis verblijf, benut al je talenten en zet ze in in een ruilhandel waardoor je geld bespaart onderweg. wees brutaal.
Ikzelf vind dat het moeilijkste stukje van mijn werk. Toch merk ik dat ondernemers er open voor staan om in ruil voor hand en span diensten jou toegang te geven tot gratis producten.

digitale nomade netwerk

Hoe vind ik jou in de massa van het internet?

Je bent niet in Nederland, je netwerk daar zal snel vervagen, immers: ze zien je niet meer op netwerkbijeenkomsten, je fietst niet meer door de stad, kortom je bent niet meer life aanwezig. Met een netwerk in Nederland is het al snel: uit het oog uit het hart. Als netwerken in Nederland al een tijdrovende klus was, is het vanuit het buitenland bijna niet te doen. Daarbij: je wilt ook vakantie en niet 8 uur per dag achter de laptop zitten onder die palmboom.

Als je je bedrijfsplan hebt gemaakt voor je nieuwe avontuur is de eerste stap je vindbaarheid op het internet. Ik ben met Leaving Holland ruim een jaar voor vertrek begonnen. Ik wist nog niet eens zeker of ik wel echt zou gaan toen ik de eerste blogs daar begon te schrijven. Stom? nee, ik vind van niet, een website heeft tijd nodig om te groeien. En jij hebt tijd nodig om jezelf te bewijzen als professional.

Kies een sociaal media platform wat voor jou het beste werkt en profileer je daar als professional. Zoek andere professionals en leer van hen en als het kan, werk met hen samen.  Werk aan je SEO en bespaar niet op goede hosting, een goed thema, en grafisch ontwerp. Investeer in jezelf. En vergeet je visitekaartjes niet. Richt je op een internationaal publiek.

Leg contact, vooral als je onderweg bent, praat over je leven, je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. je zult mensen ontmoeten die jouw verhaal interessant vinden, die je koppelen aan andere mensen en zo groeit je internationale netwerk en daarmee de kans op klanten.

Jij bent uniek om wie je bent en om je werkwijze, onderscheid je daarin van de massa en zorg dat je vindbaarheid optimaal is voordat je aan dit avontuur begint.

digitale nomade nederland

Oefen in je eigen land

Locatie onafhankelijk werken kan frustrerend zijn. Zit je lekker rustig in je hoekje van een café te werken komen er twee babbelende vrouwen met jankende kinderen binnen. of naast je gaat eeng roep mensen luidkeels zitten borrelen, moppen tappen en sterke verhalen vertellen, ze bulderen van het lachen. En jij probeert te werken. Concentratieprobleem!

Geloof me, dit leven is echt niet voor iedereen weggelegd. Ik ben een jaar lang toerist geweest in eigen land. Ik trok van hot naar her, met laptop, camera en een tas vol laders en troep, oefenen in het rondsjouwen van mijn kantoor, oefenen in het vinden van fijne werkplekken, oefenenen in het schrijven, nadenken over mijn producten die ik wilde aanbieden en kijken of ik het leven van een digitale nomade wel leuk zou vinden.

Het is, naast een fantastisch vakantie leven ook een rusteloos leven, veel lawaai, altijd onderweg en sjouwen met je spullen. Ik zou liegen als ik je vertelde dat het een leven vol rozengeur en maneschijn is.

En dan praat ik nog niet over de onzekerheid van inkomsten. Ook al heb je geen huis meer, je schoorsteen moet wel roken!

Schrijf een plan!

Als je aan het oefenen bent in eigen land, schrijf dan ook een plan, een soort bedrijfsplan. Wie ben je, wat ga je doen en wat heb je daarvoor nodig.
Hoeveel geld kun je sparen, wat hou je minimaal aan geld op je rekening? welke land wil je beginnen? Wanneer vertrek je? Wat moet je daarvoor regelen? Hoe zit het met Nederlandse en Europese regelgeving en belastingzaken, internationale geldstromen? Ga je voorgoed?

Als je een stappenplan hebt wordt het overzichtelijker maar ook inzichtelijker of deze levensstijl wel de droom is die je najaagt.
Ik heb als elevator pitch en tagline vaak: The blogger with sandy feet. Dat klinkt lollig en het is ook leuk om je voeten te begraven in wit zand met een helder blauwe zee als uitzicht, prachtige zonsondergangen en wuivende palmen. En laat de zon ook niet zomaar onder gaan over je droom. Durf hem een kans te geven.
maar vergeet niet dat er ook een keerzijde aan het leven als digitaal nomade zit.

Ik adviseer digitale nomade in wording en ik praat met digitale nomade die behoefte hebben aan een gesprek.

Wil je je vragen stellen over deze uitdagende intrigerende levensstijl neem dan contact met mij op.

 

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp

Je bericht


Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *