Dit moet je weten als Blogger, 5 punten

Dit moet je weten als Blogger, 5 punten

Kennis: Dit moet je weten als blogger! De vijf meest belangrijke punten in de wereld van het bloggen als het gaat om ontwikkeling en uitstraling van je blog

1. Social media is interactie

het is zo makkelijk, zeker als je bijvoorbeeld een Hootsuite account hebt: je plemt een zooitje blogjes in een wachtrij en de geautomatiseerde functie spuugt ze de hele dag op willekeurige tijdstippen uit. Je checkt af en toe of je reacties hebt en hupla, je Sociale Media is geregeld.

Toch werkt het niet zo en je kunt een hoop volgers en likes kwijtraken als je het op deze manier benadert. Sociale media is over delen en geliked worden, zowel privé als zakelijk.
En om mensen voor je te winnen moet je ook op mensen reageren. Je identiteit laten zien en je kennis tonen, je betrokken laten raken bij andere accounts en inspelen op trends.

Als jij sociale media inzet voor je blog, heb je een taak. Een heel tijdrovende taak maar wel een belangrijke als je je bezoekers aantallen wilt laten groeien.

Op mijn andere blog LeavingHolland.com heb ik een overzicht in de webshop staan waarin je schematisch ziet hoeveel tijd je per dag/week/maand kwijt kunt zijn aan sociale media en hoe je dat inplant zonder dat je verdere leven daar onder lijdt.
Het is een Engels-talig schema boordevol tips en je vind het hier

2. Succesvol bloggen kost tijd en geld

De grootste fout die je als blogger kunt maken is bezuinigen op hosting, thema, stijl en lay-out.
Als je succesvol wilt zijn in blogland moet je investeren. Niet alleen met tijd maar ook financieel.

Je komt het beste voor de dag bij zowel je bezoekers als Google als je:

  • een eigen domein-naam hebt
  • een uniek thema gebruikt wat past bij je blog onderwerpen
  • en een goede hosting die je website snel laadt en die stabiel is op alle soorten apparaten, zowel mobiel als desktop.

Dat is helemaal niet extreem duur. Een keer lekker uit eten met een film erna voor 2 personen kost ongeveer net zoveel.

3. Afbeeldingen op het internet hebben copyright

Google hoest het op, dus ik mag het gebruiken! No way! als je goed kijkt ind e zoekresultaten voor afbeeldignen zie je dat ook Google aangeeft dat de afbeelding auteursrechtelijk beschermd kan zijn. Alleen zogenaamde ‘freeware’ mag je gebruiken, soms zitten er wat voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat je de naam niet mag veranderen of de ontwerper moet noemen. Maar voor de rest moet je zorgvuldig omgaan met materiaal wat je gebruikt op je blog of website.

Je kunt zomaar voor vervelende kosten of een rechtszaak komen te staan als je niet de juiste bronvermelding toepast op je afbeeldingen.

Wil jij exclusieve afbeeldingen voor je blog kijk dan eens op ImageNomad.com daar koop je tegen een relatief goedkoop bedrag leuke afbeeldingen voor je blog. De website is nog in ontwikkeling. Binnenkort komen er pakketten met speciale blog- klare foto’s die niet teveel druk op de laadtijd van je pagina leggen en die in bundels te koop zijn voor een leuk bedrag. Ik zou hem bookmarken en in de gaten houden.

Wil je echt niet betalen voor je afbeeldingen dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van gratis afbeeldingen op websites als freepik.com. Let wel op: alle waar is naar zijn geld. Niets ziet er zo stom en onprofessioneel uit als een website met korrelige goedkope afbeeldingen.

4. Reacties op je blog blijven weg voor een reden

De wereld van het web verandert dagelijks en hoewel het vroeger heel populair was om op blogs te reageren neemt dat zienderogen af. Veel meer reageren we nu op Facebook en Twitter. Dus de interactie verschuift van blogs naar sociale media.

Ik ben er zelf groot voorstander van de reacties uit te zetten. Ik heb dat ook een hele lange tijd gehad, omdat mijn lezers meer reageren op Facebook dan op mijn blog. Maar op verzoek van sommigen heb ik ze weer aan gezet. maar als je rondkijkt zul je zien dat alleen op de emotionele persoonlijke blog reacties binnen komen en et verder behoorlijk stil is.

Leed verbroedert en verdriet verkoopt.

Het nadeel van reacties op al die verschillende platforms is dat je overal moet inloggen om te reageren. Dat is een tijdrovende klus. Want om reacties vast te houden geldt punt nummer 1 van dit artikel: Interactie rules.

Je beantwoordt hun vragen, verwijst ze door en bedankt ze voor hun inbreng. Als je op je blog de reacties uit zet scheelt dat gewoon 1 platform om op te moeten reageren. Maar die keuze is aan jou natuurlijk. Het is wel belangrijk dat je luistert naar de behoefte van je lezers.

5. Zoekmachine optimalisatie is appeltje eitje

Ik moet altijd een beetje lachen als ik mensen met hun ogen zie draaien en ongemakkelijk zie schuiven op hun stoel als ik ze in een blog coaching-gesprek vertel over de noodzaak om goede SEO (Zoekmachine Optimalisatie) toe te passen op hun blog of website.

Dat is werk voor professionals vinden ze vaak en dat snappen ze niet. En ze willen het ook niet want ‘voor hun website is dat niet nodig’. Ik help ze snel uit de droom. Elke website heeft dat nodig. Dat dwingt Google af. Als jij veel bezoekers wilt op je website via de zoekresultaten moet je vindbaar zijn. En om vindbaar te zijn moet je een bepaalde uitstraling hebben op je blog en op de zoekresultaten pagina en je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Zo is het hebben van een mobiel thema of een flexibel thema wat ook op smartphones goed werkt tegenwoordig een pre. Om maar iets te noemen.

SEO kun je leren, de eerste paar weken kijk je als een aap in een roestig horloge, maar geloof me, het is te doen. Zeker met behulp van handige plugins die geboden worden als je WordPress gebruikt.

Nu zweert WordPress en de blogwereld bij Joost (Yoast) Ik verafschuw zijn plugin. Hij begon goed, werd groter en groter, huurde ontwerpers in die vaag bezig zijn met allerlei zware belasting van je website en het is een monsterlijk ding geworden wat veel te veel ruimte in neemt.

Ik heb het er af gekieperd en gebruik nu de veel lichtere versie van All in One SEO Pack van Semper Plugins.

Dat bevalt uitstekend! Deze plugin leert jou alles wat je moet weten over SEO zonder die domme stoplicht bolletjes van Joost, want die sloegen soms echt nergens op.
En je werd er behoorlijk lui van: o groen, dan zit ik goed.
Nou geloof me dat is niet altijd zo.

Met deze plugin leer je nadenken over wat je doet, je leert begrijpen hoe het werkt en dan kun je dus veel accurater inspelen op de markt en op je bezoekers.

Heb jij vragen over je blog? Neem contact met mij op.

Vond je dit artikel nuttig?
Deel het dan met anderen

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *