Hoe maak je jouw blog succesvol?

Hoe maak je jouw blog succesvol?

Het is zo ongeveer de meest gestelde vraag onder bloggers en bij website bezitters: wanneer wordt mijn blog of website succesvol? En bij dat woord ‘succesvol’ heeft iedere vraagsteller zijn eigen beeldvorming.
De één denkt aan honderden bezoekers vanaf dag 1 en de ander wil klanten, klanten en meer klanten. En sommigen zijn al blij met 10 bezoekers per week.

Eigenlijk zou je de vraag moeten omdraaien: wanneer vind jij dat je blog succesvol is? Wat is je doel?
Want daar ligt het antwoord. Als jij goed hebt nagedacht over de blog of website, over

 • doelstelling
 • structuur
 • navigatie
 • doelgroep
 • thema
 • onderwerp(en)
 • uitstraling
 • inzet van sociale media
 • seo

dan heb je ook nagedacht over de succesfactor, die is namelijk aan deze onderwerpen gekoppeld.

Je hebt nagedacht over een gebruiksvriendelijke website, die goed vindbaar is in Google zoekresultaten en sociale media en gericht is op een bepaalde doelgroep. Daarbij heb je een verwachtingspatroon voor jezelf gecreëerd. Bewust of onbewust.

geld verdienen met je blog

Wat waren je verwachtingen toen je je blog of website lanceerde?

Er is geen gouden formule voor het succesvol maken van een website. Er zijn wel allerlei tips en truuks om de mogelijkheid van een succesvolle website te vergroten.
Maar jij weet ook dat het internet vol zit met websites over dezelfde onderwerpen, dus wat maakt je jouwe dan zo uniek dat hij wel gevonden wordt en blogs goed gelezen worden of producten als hete broodjes over de toonbank gaan?

Wat een website uniek maakt is de eigenaar en zijn of haar kwaliteiten.

En dat maakt dat je een bepaald lezerspubliek aanspreekt. Mensen vinden het leuk om bij jou te lezen (persoonlijkheid en schrijfstijl), of mensen vinden bij jou wat ze zoeken (producten of informatie).

Ik heb voor mijn beide blogs gekozen voor een combinatie van een persoonlijk blog en een niche blog. een zogenaamd Omniblog. Een deel is een typisch blog “over van alles en nog wat, en mijzelf in het bijzonder.” En een ander deel, zoals deze blog post, is gericht op mijn werk en dienstverlening. Dat kost veel tijd en energie, maar ik wist waar ik aan begon.

 

 

niche markt blogger

O ja die ‘niche’…….. wat betekent dat woord eigenlijk?

Eigenlijk is de correcte benaming ‘nichemarkt’ en Wikipedia geeft er de volgende omschrijving aan:

Een nichemarkt, vaak ook aangeduid met alleen het woord niche, is een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt.

Nichemarkten kennen minder concurrentie dan de hoofdmarkt; sommige nichemarkten kennen zelfs maar één aanbieder. De term niche komt oorspronkelijk uit de ecologie en refereert aan een specifiek leefgebied van een organisme. Een onderneming die zich richt op een nichemarkt levert een goed dat, of dienst die niet door de partijen in de hoofdmarkt wordt aangeboden.

Een andere definitie vertrekt vanuit de vraag. Wanneer een specifieke groep van afnemers (consumenten, bedrijven, organisaties of overheden) een bijzondere vraag hebben die afwijkt van wat de grote meerderheid vraagt, dan kan deze groep als een apart segment worden benaderd. In de sector van de rubberbanden is de markt van de vliegtuigbanden een niche. In de voedingsector zijn lactose-intolerante afnemers een niche.

Zo dan hebben we dat ook helder. je kunt ook als hobby blogger een niche-markt hebben, heb je daar al eens over nagedacht? Wie jouw publiek is? Als je dat namelijk weet helpt dat je bij het schrijven van geode gerichte content en hou je makkelijker je focus.

 

Als blogger heb je doorzettingsvermogen en plezier nodig

Heel veel bloggers beginnen er aan omdat ‘het ze leuk lijkt’. Ik heb veel aspirant bloggers voorbij zien komen die er na een maandje al weer de brui aan geven. Of heel gedisciplineerd van start gaan en dan opeens verslappen ze.

Laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen: een succesvol blog bouwen duurt minstens 2 jaar. En het kost heel veel tijd en energie. En in het begin zul je vooral bloggen voor je beste vrienden, de buren en je oma, en heb je een bedrijfsblog: misschien een paar klanten. Dat kan heel frustrerend zijn, zeker als je ziet dat andere bloggers wel ‘succesvol’ zijn.

Als je geluk hebt en een blog van jou gaat ‘viraal’ (dat betekent dat je een hype bent voor een dag of wat in de sociale media en iedereen je post deelt en er op klikt), dan gaat dat wellicht sneller. Maar een succesvol blog opbouwen heeft tijd nodig.
Iedereen, en ik beweer: IEDEREEN, die zegt dat het sneller kan op een goedkope manier is bezig jou geld uit de zak te kloppen door je diensten aan te bieden die geen garanties inhouden.

Tijd dus, en geduld en bendes doorzettingsvermogen. En je moet schrijven leuk vinden. Een goede blogger houd van

 • schrijven, schrijven, en schrijven
 • onderzoeken, leren en ontdekken
 • rondsnuffelen bij andere bloggers
 • afbeeldingen bij blogs zoeken en bewerken
 • de delete-knop (durf ook eens iets weg te gooien en NIET te publiceren)
 • plannen en vooruitwerken

En hij/zij moet een aantal zaken goed geregeld hebben zoals bijvoorbeeld:

 • sterke blog-titels
 • goede inhoud/aantrekkelijke blogs of artikelen
 • regelmatig bloggen
 • je site onderhouden
 • unieke, geschikte afbeeldingen (geen stock-foto’s dus!) gebruiken
 • vindbaarheid in de zoekmachines en goede snippets (SEO)
 • je website moet leesbaar zijn op mobiele apparaten
 • een makkelijke navigatie structuur
 • je XML sitemap

De Doorzetter en zijn Blog Momenten

Iedere blogger roept vroeg of laat: ik kap er mee! Sterker nog: 95% van de bloggers wereldwijd geeft het vroeger of later op. het grootste gedeelte daarvan binnen de eerste drie maanden.  Sommigen beweren dat er ‘geen doorkomen aan is’ De echte blogger pakt de draad toch weer op. En dat is de blogger die grote kans heeft succesvol te worden.

De doorzetter heeft plezier in bloggen, hij of zij ziet de wereld in blog-momenten en schrijft in gedachten de hele dag blogjes. Als je nieuwe producten bekijkt voor reviews, als je mensen ontmoet, als je in je magazijn loopt van je bedrijf en aan je klanten denkt, of als je met je hobby bezig bent. In je achterhoofd zoemt je blog, je schrijfwerk, je dagelijks leven is de basis voor de invulling van je blog.

Dat ‘denken in blog-momenten’ heeft oefening en tijd nodig. Ik loop vaak door mijn dag met drie of vier blogs in mijn hoofd.ik vergeet ook heel gemakkelijk weer 3 en soms wordt die ene niet zoals ik had bedacht, want als ik dan ga schrijven is het ‘gevoel’ weg. Maar zelfs als ik weer eens heb geroepen: ik stop met dat geblog, en de boel offline heb gehaald omdat ik het zat ben, heb ik zomaar midden op de dag een blog-moment, dat ik denk: daar moet ik over schrijven! De langste tijd dat ik het trouwens heb volgehouden om niet te bloggen is 6 maanden geweest. Ik ben nu al 15 jaar blogger en nog steeds met vele plezier.

Ik heb succesvolle blogs gehad, gebouwd en helpen opzetten en ik vind het zo leuk om te doen. Ik heb plezier in het bloggen.

meetbaar blog succes

Succes is meetbaar, maar jij bepaald de mate van succes

Wat is het doel van je blog of website?

 • meer klanten trekken
 • geld verdienen
 • oefenen met schrijven
 • je product promoten
 • hobby
 • gewoon omdat bloggen leuk is?

Bepaal jouw doel. Waarom ging je bloggen of waarom begon je een website? En pas de mate van je succes aan aan de hand van je gestelde doel, en als je een product hebt aan de hand van de grote van je doelgroep.

Blijf realistisch. Als jij blogt over het konijn van je kind zul je niet veel bezoekers trekken of vasthouden, is dat konijn een bijzonder exemplaar wat op zijn achterpoten kan dansen en je maakt ook video’s, is de kans veel groter dat je bezoekers aantallen door het plafond schieten.

Verkoop jij schoenen, dan zul je moeten concurreren met de grote jongens zoals Zalando. En dan praten we over heel andere maatstaven voor succes dan bij dat hobby blog met dat (niet) dansende konijn.

Wees realistisch in je verwachtingen.

Gebruik statistieken bijvoorbeeld Piwik, Statcounter of Google Analytics om te kijken of er echte groei in je blog zit. Negeer pieken op de dagen dat je een blog post en kijk naar de gemiddelden, zit daar een stijgende lijn is?

Ben je blij met 10 lezers per dag? Dan ben je succesvol. Had je grote dromen of een bijzondere nichemarkt en haal je maar 10 lezers per dag, kijk dan wat je kunt veranderen. Op Leaving Holland, mijn Engelstalige website heb ik heel veel blog tips staan, en vind je blog tools om je blog te boosten en te verbeteren.

Heb jij geen inspiratie meer om er iets van te maken of wil je betere artikelen schrijven? Kijk dan eens naar dit boek, het helpt om elke dag met een inspirerend blog te produceren en je blog kwaliteit te verbeteren.

En mocht je het bijltje er bij neer willen gooien omdat ook jij denkt dat ‘er geen doorkomen aan is’, Niet doen! Neem eerst contact met mij op. Dan kijken we samen naar je knelpunten.

 

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp

Je bericht


 

 

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *