Hoeveel kost het om in de Filippijnen te wonen

Hoeveel kost het om in de Filippijnen te wonen

De meest gestelde vraag die ik als emigrant krijg is: kan ik rondkomen van….x-bedrag. En mijn antwoord is altijd standaard: dat ligt er aan hoe luxe jij wilt leven. Tenzij het bedrag ronduit te laag is natuurlijk, dan zeg ik dat ook eerlijk, want van 200 euro red je het hier niet. Niet als je een dak boven je hoofd wilt.

Ik kan niet voor jou beslissen wat jij een acceptabele levensstandaard vindt, maar wat ik wel kan doen is jou inzage geven in mijn leven. En dat doe ik regelmatig op mijn videokanaal en mijn Engelstalige website: leavingholland.com .

Hier is een overzicht van de meest noodzakelijke ksoten die ik heb gemaakt in de maand april 2017.

ItemKosten in PHPOmschrijving
TOTAAL36,798dat is 663 euro
Huur15,0002 slaapkamer, aircon bungalow incl. internet
Electra948ik gebruik geen aircon
Water190incl. drinkwater
Uit eten9,048voor 2 personen, gemiddeld 1x per dag
Boodschappen7,181brood, drinken, koffie, vlees, groente, fruit, shampoo enz.
Kleding2,449nieuw en tweede hands kleding, 5 t-shirts, bikini, korte broeken
Benzine757prijs per liter gem. 43 pesos
Reizen6102 pers. 2x retour boottickets naar Dumaguete en tricycle vervoer
Telefoon40099 pesos Smart en 299 pesos Globe (Dual Sim)
Kadootjes215je neemt wel eens een kadootje mee voor iemand, pasalubong

Hoe regel ik mijn budget?

Ik gebruike en gratis app op mijn Oppo: Spending Tracker.
Elke dag ga ik even zitten om alle aankopen en uitgaven van die dag in de app te zetten.
En omdat ik na het installeren van de app de basis instellingen heb ingevoerd, zoals mijn inkomsten en de diverse categorieën die voor mij van toepassing zijn, hoeveel ik wil sparen enz. doet de app daarna de rest.

Zo hou ik per dag overzicht van mijn geld.

budget, Filippijnen, wonen, emigreren, kosten, levensonderhoud

Categorieën kun je ook later toevoegen, ik was bijvoorbeeld mijn visumkosten vergeten, die heb ik toegevoegd terwijl ik zat te wachten in het immigratiekantoor.

budget, geld, filippijnen, kosten, levensonderhoud, emigreren, maandelijks

De app geeft je een overzicht per categorie, per dag en per maand en als je het maandoverzicht kantelt, dan krijg je een grafiek:

budget, filippijnen, wonen, emigreren, kosten, geld

 

Op deze manier weet ik precies wat ik per dag te besteden heb, want de app geeft een totaal van het resterende budget, dat deel ik dan door het resterende aantal dagen in de maand en dan weet ik hoeveel ik ongeveer per dag kan uitgeven.

Bijvoorbeeld:

18 mei: resterend bedrag 15,000 pesos, gedeeld door 13 dagen = 1,153 pesos per dag. 

Ik gebruik dus spending Tracker, maar er zijn heel veel gratis apps beschikbaar voor zowel iPhone als Android. En je kunt het natuurlijk ook op je laptop of PC doen in een spreadsheet.

ik geloof dat het succes van wonen in een ander land mede schuilt in het goed bijhouden van de financiën

Onverwachte uitgaven liggen overal op de loer, zo kan je computer stuk gaan, of er moet een klusjes man betaald worden, of je wordt ziek. Als je in controle bent van je geld weet je wat je kunt uitgeven, waar je kunt besparen (zegt zij die regelmatig over haar budget heen gaat 🙂 )

het is een kleine moeite om elke dag even in te vullen wat je hebt uitgegeven en je portemonnee te controleren met het bedrag wat de app aangeeft. Zo hou je overzicht.

Iets anders wat ik nog even wil benoemen De kosten van levensonderhoud kunnen per stad en gebied enorm verschillen hier ind e Filippijnen. Zo is het leven in een stad met een groot modern ziekenhuis en heel veel winkelcentra vele malen duurder dan het leven op het platteland. En ook het leven op populaire vakantiebestemmingen kan aardig in de papieren lopen. Boracay, Palawan en Metro Manilla zijn enorm duur om te wonen.

Ga je bijvoorbeeld naar Sipalay, Guimaras of Siquijor ben je stukken goedkoper uit, maar de voorzieningen zijn er ook naar.

Jij beslist wat rijkdom voor jou is en dat hoeft niets te maken te hebben met geld

Nogmaals: ik kan je niet vertellen of jij rond kunt komen van jouw budget, dat hangt van jou af, dat hangt af van wanneer jij het leven luxe vindt en wanneer je aan het afzien bent om rond te komen. Lig jij elke dag uren voor de aircon TV te kijken en te skypen, ben je veel duurder uit dan wanneer je in de avond de fan aanzet end e rest van de dag verkoeling zoekt in de bergen of op het strand.

Ga jij alleen maar uit eten in het Schnitzel paradijs tussen de resorts, is jouw “uit eten”-budget vele malen hoger dan wanneer je aanschuift in een plaatselijke eethuisje, of bij een sugba sugba kraampje eet.heb je een gezin, of een dure vriendin, tja……je zult zelf je rekenwerk moeten doen.

Voor de nieuwsgierigen die graag in mijn kledingkast kijken en in mijn huis: ik heb een vlog gemaakt over mijn uitgaven: kijk zelf maar waar mijn geld in verdwijnt en hoe:

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *