Internet in de Filipijnen

Internet in de Filipijnen

Het is bijna 1 uur in de nacht. Ik ben al drie uur bezig om een video van 1 minuut en 25 seconden te uploaden. Nog 11 minuten te gaan zegt YouTube en ik dacht: ik kan een blog typen in 11 minuten. Dat red ik prima.

Internet in de Filipijnen is net zo wisselvallig als het weer in Nederland. Als je hier een hotel boekt en het biedt: Free Wifi en Fast Wifi, is dat ook precies wat ze bieden: Prima Wifi, maar het internet waar dat Wifi dan verbinding mee moet maken is vaak zo traag als dikke stroop.

Er zijn dagen dat het prima gaat, maar nu, de afgelopen week, na het passeren van de typhoon Melor, is het zo traag als het maar kan. Zijn er masten uitgevallen? Dat zou zomaar kunnen. En misschien komt het wel omdat het kerstvakantie is, of omdat een deel van de stad zonder stroom zit vanwege een grote brand hier afgelopen middag.

Het hotel waar ik nu zit heeft de internetverbinding over het algemeen goed geregeld en het is het snelste internet tot nog toe, maar het is niet zo constant. Ik ben de trotse bezitter van 2 pocket Wifi, voor de grootste netwerken hier in de Filipijnen: Smart en Globe. En op mijn mobiel heb ik Smart. Dat betekent dat ik niet naar Globe kan bellen. De meeste bedrijven hier bieden 3 telefoonnummers aan: landline (vaste verbinding) en een Smart en Globe nummer, sommigen ook nog Sun, dat is de derde grote provider, en dan heb je nog wat kleine, plaatselijke providers.

het is een ingewikkeld gedoe. Er is 4G, maar weer niet overal en niet altijd. Er is 3G, idem en je moet dus maar afwachten of je bereik hebt, hoe lang dat duurt en hoe constant het is.
(nog 7 minuten)

Het is een kwestie van Go with the flow, als het interent goed is werk je je gewoon te barsten en als het ruk is ga je wat anders doen. Maar soms moet je wel werken en als het internet dan niet meewerkt is het balen en frustratie. Kind 1 kan dan vreselijk schelden, vooral als software updates mislukken. De meeste westerse bedrijven houden er geen rekening mee dat er landen zijn waar het internet traag is. o laad de website van de bank bijvoorbeeld zo traag dat je er een uurtje voor uit moet trekken. Gelukkig doet de App op de iPhone het wel en daar kun je prima mee uit de voeten.

En dan zijn er dagen dat het wel lijkt alsof half europa onbereikbaar is, dan laadt geen enkel .nl adres of .co.uk of noem maar op. Handig als je de krant wilt lezen……NOT.

Het is tenen krommend en mede de reden waarom ik de video-stijl drastisch heb verandert. In plaats van documentaire achtige verslagen maak ik nu allemaal 1 minuut RAW video. Geen editing, aanklikken en BAF je valt zo in het dagelijks leven in de Filipijnen, of je geniet 1 minuut van de kleuren van een zonsondergang.

Elk filmpje heeft dezelfde stijl en dezelfde aftiteling en ze duren allemaal in totaal 1.25 minuut.

Voor mij is dat goed te behappen qua uploaden en voor de snelle internet surfer prima te behappen met kijken. Geen minuten lang gehang achter YouTube, gewoon ff snel, meekijken in het leven hier.
(Nog 3 minuten)

Je vraagt je af waarom ik dit videootje dan niet upload met de pocket-wifi? Wel, ik zit aan de verkeerde kant van het gebouw, ik heb op mijn hotelkamer slecht bereik. Dus is het afwegen: hotel wifi is dan net even sneller.
Zit ik beneden bij het zwembad maakt het niet zoveel verschil, met dien verstande dat de pocket wifi rond een uurtje of 8 in de morgen lijkt in te kakken tot 0,00001 en dat blijft zo tot ’s avonds een uur of 10, daarna trekt het weer aan.

Maar het is aan te raden om bij je langere bezoek aan de Filipijnen één of meerdere pocket wifi te kopen, ze kosten 1500 pesos per stuk (30 euro) een data simkaart kost 24 pesos (0,50 cent) en dan zet je er geld op wat je omzet in data-limieten, bijvoorbeeld onbeperkt surfen voor 1000 pesos (20 euro), daar zit dan wel een fair use policy op en je wordt afgeknepen als je teveel data verbruikt. Maar heb je dan Smart en Globe? Dan switch je gewoon nar het andere netwerk.

Mijn internet en sms-bundel op mijn mobiel gebruik is voor Instagram, Facebook, Twitter en mail. En daar heb ik voor 750 pesos een bende megabytes op die prima voldoen voor mij.
Totale kosten per maand als ik beide pocket wifi + mobiel zou uploaden 2750 pesos = 55 euro.

En dan nu die gewraakte video:

Smoke over Iloilo!

PS: typen van het blog: 12 minuten, uploaden blog: 25 minuten.

Leuk artikel? Deel het!

2 gedachten over “Internet in de Filipijnen

  1. Maayong hapon JC,
    Zit ik rustig te internetten, op zoek naar het slechtste internet ter wereld in Barcaz met een bord Pancit guisado en een omelet garnalen, kom ik jou hier tegen. Wat leuk! Zo leer ik nog eens wat.Dit wordt een blijvertje. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *