Prijzen in de Filipijnen

Prijzen in de Filipijnen

Een vraag die me heel vaak gesteld wordt door mensen die naar dit land willen komen: wat kost mijn leven in de Filipijnen?
Tja….dat is een lastige, want het leven kan hier duur zijn of spotgoedkoop, afhankelijk van waar je gaat wonen en wat je eisen zijn.

Laat ik, inhakend op een eerder blog over eten eerst wat etensprijzen in de groep gooien:

Bananen zijn hier ongeveer 50 eurocent per kilo, mango idem, misschien 75 eurocent, afhankelijk van het seizoen. Rijst kost hier voor een top kwaliteit nog geen 50 eurocent per kilo, mindere kwaliteit kun je al voor 10 eurocent per kilo kopen. Kip doet ongeveer 1 euro per 300 gram, dat is ook een lachertje dus, vooral omdat er GEEN water in zit. Varkensvlees is ongeveer hetzelfde qua prijs, je kunt een ruime kilo vers geslachte varkenshaas kopen voor 4,50 euro, rundvlees is erg duur, heel erg duur.

Ik koop een zak groente en fruit op de markt voor gemiddeld 3 euro daar eet ik ruim 3 dagen van, mijn kip kost gemiddeld 2 euro voor vier dagen en dan heb ik 2 enorme kipfilets.

Vis is erg afhankelijk van wat je wilt, Bangus, vol graten is erg goedkoop, Tonijn wat ‘duurder’ maar nog altijd spotgoedkoop vergeleken met Nederland. Je betaald voor een vingerkootjes dikke schijf ongeveer 4 euro.
Daar kun je makkelijk met 2-3 personen van eten.

Sommige vis kost maar 50 eurocent per kilo. Garnalen, van die hele grote, kosten 2 euro per kilo. En soms goedkoper als de vangst goed is.

In de steden is het leven duurder, je betaald er voor de voorzieningen

Ga je in Manilla wonen, in Makati bijvoorbeeld, is je leven een stuk duurder dan op zo’n klein eiland als waar ik woon. Kies je een middelgrote stad zoals Iloilo of, het o zo populaire, Dumaguete is je leven ook duurder, maar weer minder duur dan in Manilla of Cebu. Je betaald namelijk ook voor de voorzieningen: Ziekenhuizen en winkelcentra, goed vervoer en het aanbod van restaurants.

En als je een westers huis wilt is je leven ook duurder. De Filippijn is niet gek en weet inmiddels ook wel iets van prijzen, dus een badkamer in huis, met warm en koud stromend water kost meer dan een badkamer buiten, of alleen koud water. En wil je op het strand wonen zoals ik woon hangt daar vaak ook een fors prijskaartje aan.

Oda heeft voor mij een goede deal gesloten, ik betaal niet zoveel voor mijn  volledig ingerichte cottage, inclusief snel internet, GWL en schoonmaak, beddengoed, handdoeken, drinkwater en gas om op te koken betaal ik 15,000 pesos, dat is omgerekend ongeveer 280 euro.

Ik heb een grote beneden verdieping met een bed, een bovenverdieping met een 1-persoonsbed, geen TV, koude douche, badkamer in huis, en een veranda met uitzicht op zee. Mijn strand is 2 stappen van mijn voordeur.
Ik heb geen aircon, alleen aan fan, maar door de bouwstijl, is het huis bijna altijd koel. Het is een half native huis zoals ze dat hier noemen( nipa en beton)
Ik weet dat mijn Australische buren fors meer betalen en die hebben geen schoonmaak en betalen zelf voor gas en water. Het loont dus de moeite om een lokaal persoon je onderhandelingen te laten doen.

In Dumaguete betaalde ik 18,000 pesos voor een huis zonder internet, excl. alles, wel ingericht zoals dit en 2 slaapkamers met aircon en warm water in de badkamer. Maar net als hier stond ik buiten te koken. Mijn uitzicht was een betonnen muur en ik had super lawaaiige buren. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. Het was een modern huis, westerse stijl. (18k pesos is 345 euro)

In Manilla zul je voor dat bedrag niet eens een studio kunnen huren, dus daar ben je veel en veel meer geld kwijt, in Cebu kon je voor 20,000 pesos een schoenendoos huren in een stapelflat, mini mini studio waar een bed in kon en een piepklein keukentje. Die prijs was exclusief alles. Houd bij dit soort gebouwen vooral de servicekosten in het oog. (20k pesos is 385 euro)

Uit eten in de grote stad is duurder, zeker als je in een gewoon restaurant wilt eten en niet bij Jolibees of Chow King. Ook uit eten in toeristen gebieden is duurder. Ga ik hier in een resort eten betaal ik 300 pesos (6 euro) of meer voor mijn Chicken Adobo, ga ik bij tante Truus in een Filipino Eatery betaal ik amper 100 pesos inclusief drinken (2 euro) Op Boracay betaal je voor Chicken Adobo al gauw 450 pesos, omdat het Boracay is, een super populaire vakantiebestemming.
Eet ik op de Boulevard, waar alle Filipino’s in de avond Balut eten en BBQ hanenpoten en kippendarmen dan kan ik voor 100 pesos mijzelf helemaal rond vreten en zuipen. Ik eet dan BBQ spies met varkensvlees (15 pesos- 28 eurocent), een kippenbout gegrild (85 pesos 1.35 euro), 1 portie in bamboe verpakte plakrijst (15 pesos – 28 eurocent) en een literfles Red Horse bier (65 pesos = 1.25 euro) of een flesje cola (15 pesos – 28 eurocent).

Ik kies er voor om heel eenvoudig te leven zonder schraal te zijn. Hier mijn vaste kosten op een rijtje:

 • mijn huur, (incl. GWL, internet, drinkwater, gas en schoonmaak)
 • eten
 • 1 of 2x per week uit eten
 • af een toe een kom koffie, verse fruit shake, en wat werken buiten de deur
 • kleding, toiletartikelen of medicijnen
 • benzine en onderhoud voor de motor
 • beltegoed

Dit alles kost me iets minder dan 500 euro per maand. En dan leef ik best een royaal leven, als ik niet uit zou gaan en altijd thuis zou eten en werken en mijn kleding bij de tweede hands Ukay Ukay zou kopen, kan ik nog meer bezuinigen.

Particulier huren op dit eiland, voor een standaard huis is ongeveer 7000-10,000 pesos, daar komen GWL enzo nog bij, ik zet het op een rijtje voor je:

 • huur 7,000 voor 1 of 2 slaapkamer huisje langs de weg op 1 van de kleinere eilanden of buiten de grote stad
 • 1,500 electra en waterleiding (mits je niet de aircon gebruikt anders is je electra vele malen hoger!)
 • 240 pesos drinkwater (40 pesos per 10 liter)
 • 1,500 pesos internet (standaard pakket, voor TV betaal je een apart pre paid (maand)abonnement)
 • 100 pesos beltegoed per maand met internet op je mobiel

Je ziet, kunt het net zo duur maken als je wilt. Het is een kwestie van logisch beredeneren.

Algemene kosten die je niet moet vergeten zijn visumkosten en reiskosten, daar leg ik elke maand een bedragje voor weg, dat ‘spaar’ ik zeg maar. Ziektekosten e.d. heb ik geen voorziening voor die vallen onder de onverwachte uitgaven. Sommige mensen geven ook geld uit aan de wasserette, dat kost ongeveer 30 pesos per kilo. Ik doe mijn was op de hand.

Houd je uitgaven bij, per dag, week of maand, dan hou je overzicht over wat je leven hier kost

Mijn belangrijkste tip is dat je een overzicht bijhoudt van je uitgaven. Weet wat je te besteden hebt per maand en per item. Bijvoorbeeld: ik kan 300 pesos per dag besteden aan eten, kook ik zelf, dan kost me dat amper 100 pesos, spaar ik dus 200 pesos uit, dat kan ik optellen bij het ‘uit-eten’-budget of eens iets luxe te kopen voor mijzelf, zoals yoghurt als ik in de stad ben.

Ik hou mijn budget bij in een app op mijn mobiel. Het is even een nieuwe routine aanleren, maar als je hem eenmaal te pakken hebt heb je alle financiele uitgaven op een rijtje en een goed overzicht van je dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse kosten.

Talk to me:

Ben je verbaasd over de prijzen in dit land? Wat had je verwacht dat het dagelijks leven hier zou kosten? En als je in de Filippijnen woont, hoe doe jij dat: overzicht op je geld houden? En wat betaal jij voor je huur?

 

Leuk artikel? Deel het!

4 gedachten over “Prijzen in de Filipijnen

 1. Dit blijft een favoriet onderwerp. Ik vind jou een held dat je van 500 EUR kunt rondkomen.
  Hoewel je algemene kosten (visa/reis) niet hebt meegenomen in jouw budget. Dit kan ook aardig oplopen.
  Iedere keer wanneer ik in de Filippijnen kom, verbaas ik mij over de hoogte van de prijzen. Ik vergelijk het met Nederland. Voor een (goed) kopje koffie betaal je hetzelfde als in Ned. of meer. Uit eten is redelijk betaalbaar zelfs in vijf sterren resorts/hotel/restaurants. Auto huren is erg duur wanneer je dit vergelijkt met Europa. Een nieuwe auto kopen daarentegen is weer stukken goedkoper. Ook prijzen van hotels/resorts is volstrekt willekeurig. Overigens loont shoppen via Expedia. Ga ik in een supermarkt mijn boodschappen doen zoals we dat hier gewend zijn, betaal ik veel meer dan in Nederland. En niet alleen de import, ook lokale producten. Taxi is spotgoedkoop. Electronica is duurder en dat verbaast me.
  Een nieuwe scooter kopen is relatief goedkoop. Maar hoe ze dan nog iets kunnen verdienen aan het verhuren van een scooter voor 250 tot 300 pesos p/d (dat was op Siquijor) begrijp ik dan weer niet. Kleding is redelijk betaalbaar (zeker tijdens sale). Internet is erg duur. Evenals elektriciteit. Of het is heel duur om elektriciteit te produceren of dit wordt kunstmatig hoog gehouden (wellicht door monopolie).

 2. Hi Maurice, dank je wel voor je uitgebreide reactie.Het is op internet ook het meest gelezen topic over de Filipijnen gok ik. Mijn YouTube filmpje over dit onderwerp vorig jaar is zo vaak bekeken.
  Prijzen lopen enorm uiteen, ben ik met je eens, en de Filippijnen is al ang niet meer zo goedkoop als sommigen denken. Je kunt het prijspeil denk ik vergelijken met Nederland in begin jaren ’70. Ik vind de prijs van electronica ook wel meevallen. En idd de prijs van een scooter of kleine motor is lachwekkend.
  Wist jij dat er verschillende tarieven voor electra zijn? Stedelijke, rand-stedelijk en plattelands tarieven? Die laatste zijn vele malen goedkoper dan de stedelijke tarieven. Dus ja, de prijs zal aan de productie liggen, veel centrales hier zijn diesel gestookt. Hoewel alternative energie in opmars is. Zonnepanelen en windmolens verschijnen ook hier in eht landschap.

 3. ik ga voor ca 45dagen naar de filipijnen, onder dak heb ik voor die 40 dagen. ik ben nu al het hele internet over geweest voor een beetje een indicatie te krijgen van van kosten voor het levens onder houd zijn. en was mijn vraag of ik met 35k peso dan redelijk weg kom. en dan met gewoon normaal eten ( thuis ) en af en toe is uit eten.

  1. Hoi BL, voor dit soort vragen mag je ook het contactformulier gebruiken. Dan kan ik je uitgebreider antwoorden. Anyway, je vraagt of je rond kan komen voor 45 dagen op 35K pesos. Ik ga er van uit dat dat voor 1 persoon is?
   Dat ligt eraan hoe luxe je leeft en waar je zit, zit je in de grote stad wordt dat een hele toer, zit je in een toeristengebied idem. Zit je gewoon ergens op een eiland in een dorp, gaat dat makkelijk. Beetje afhankelijk van hoe je andere zaken geregeld hebt.
   Zoals vervoerskosten, Electra en water, je wasgoed, en je visum.

   Dat zijn zaken die (flink) op je budget kunnen drukken.

   Thuis eten hoeft niet voordeliger te zijn, om thuis te eten, moet je namelijk een basis keukenvoorraad hebben zoals zout, olie, peper enz. Uit eten in een eatery kost je gemiddeld 70 pesos p.p. en dan eet je goed, gevarieerd en ontmoet je ook nog lokale mensen. Ik eet vaak in een eatery, gewoon omdat het goedkoper is.

   Heel veel plezier, enne, er is een donatieknop, als je vindt dat je goed geholpen bent met dit antwoord dan is het super tof als je een donatie doet. Ook hier gaat alleen de zon voor niks op 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *