Voorouderlijke Huizen op Siquijor

Voorouderlijke Huizen op Siquijor

Wie over Siquijor reist ziet dat veel huizen op palen gebouwd zijn, naar oeroud gebruik. Toch zijn niet al deze huize voorouderlijke huizen.

Ik kwam naar Siquijor mede voor een vrijwilligersproject waarbij ik foto’s nam van alle voorouderlijke huizen. Huizen die de tand des tijds doorstaan hebben en nog in originele staat zijn. Houten huizen die gebouwd zijn rond 1900.
Voorouderlijke huizen zijn huizen die al jaren eigendom zijn van dezelfde familie en waar generatie op generatie in opgegroeid is. Ze ademen verleden uit, en oude verhalen en zijn allemaal getekend door de tand des tijds en traditioneel gebouwd.

Er zijn er nog genoeg te vinden op dit eiland, maar ze zijn vervallen. En niet elke familie heeft de restauratie zorgvuldig gedaan. Ik was te gast in enkele van deze huizen.

Wonen op palen had vele voordelen

Als je hoog woont, kun je ver zien: het huis van de buren bijvoorbeeld, de vijand of gewoon over je maisvelden uitkijken. Als je hoog woont hebben ongedierte en insecten lastiger toegang tot je huis. Als je hoog woont vang je wind.
Zomaar enkele voordelen die mensen uit de oude huizen met mij deelden over hoog wonen. Mara niemand lijkt echt te weten waarom deze huizen op palen staan. Er is geen eenduidige reden. Misschien zijn al de genoemde redenen dus wel de echte.
De ruimte onder de huizen wordt gebruikt als opslagruimte, de koe, geit en kip vinden er onderdak bij noodweer en ben je geen boer meer, dan kun je er een prachtige (tuin)kamer van maken.
Sommige mensen eten onder hun huis, anderen hangen er een hangmat en doen er een dutje.

Vol trots vertellen de huidige eigenaren dat Japanners hun familiehuis hebben gebruikt voor de huisvesting van krijgsgevangenen. Anderen vertellen dat hun huis eigendom was van een Japanse generaal. Of al die verhalen ook geschiedkundig correct zijn valt in het niet bij de folklore en overlevering van dit soort details, die van vader op zoon en moeder op dochter doorgegeven worden.

De huizen kenmerken zich door prachtige ornamenten, zoals opengewerkte dakranden en gevlochten schermen. Ramen zijn van hout of een combinatie van hout en zink. Ze schuiven open in een rail. Dus als de ramen dicht zijn is het behoorlijk donker in het huis.

Toeristen die op dit eiland een rondrit doen zien alleen het Can Isok huis wat aan het water staat

Het Cang Isok huis is het oudste nog overeind staande huis op palen. Het stamt uit 1800 en wordt nog steeds bewoont. Het staat bij hoogtij in het water. Bij storm moet de bewoner het huis verlaten op dwang van de kustwacht wegens instortingsgevaar.
Het huis is, vergeleken met sommige huizen in de binnenlanden, in zwaar verwaarloosde staat.

Als je van oude huizen houdt en van cultuur moet je echt de binnenlanden in. De mooiste huizen vind je langs modderige bospaden in de bergen. Vaak verstopt achter de hoge maisplanten of nieuwbouwhuizen.

De meeste oude huizen zijn zonder spijkers of schroeven gebouwd en staan op ongelijke rotsblokken om de palen van IJzerhout en Mahonie te beschermen tegen wegzakken in de grond en termieten. Gerenoveerde stukken bevatten wel spijker. En een mismatch van allerlei houtsoorten. Het onderhoud van een voorvaderlijk huis kan handenvol geld kosten en door gewoon palmbomen-hout te gebruiken of zelfs triplex wordt geld uitgespaard.

In die huizen wordt op open houtvuren gekookt

Sommige huizen hebben eetkamers die wel 40 man kunnen huisvesten aan lange tafels, eveneens zonder spijkers of schroeven gemaakt. De glanzend gepolijste hardhouten vloeren bevatten kieren, en eten en stof wordt door die kieren naar beneden geveegd. De open kookvuren branden veel en vaak om alle monden te voeden. Afwas wordt gedaan in een keukentje wat wel 3 meter boven de grond hangt en buiten het huis steekt. Hier is de vloer vaak van bamboe. Water zit in een keramische of metalen kruik die dagelijks gevuld wordt (met de hand) met water uit de put in het dorp.

Sommige huizen die ik bezocht zijn nog niet aangesloten op electra en mensen hebben olielampjes voor de avonden

Bij veel huizen wordt de benedenverdieping met met snelbouw betonsteen dichtgemaakt om zo extra kamers te creëren. Andere huizen bouwen een moderne keuken. De meeste huizen zijn een mengeling van antiek en moderne spullen zoals breedbeeld TV, koelkast en fan.

Onderstaand een video opgenomen in een verlaten huis:

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *