Waarom gaan mensen weg uit Nederland?

Waarom gaan mensen weg uit Nederland?

De redenen voor emigratie zijn divers, mensen gaan weg uit Nederland om hun geluk elders te zoeken en iedere emigrant heeft zijn eigen verhaal.

Ook ik heb mijn eigen verhaal. Ik kreeg de vraag waarom ik weg ging uit Nederland van 1 van mijn fans op het Leaving Holland Channel op YouTube
Het leek me een leuke vraag om in een vlog te beantwoorden.

Mensen gaan weg uit Nederland om verschillende redenen maar vaak is het onvrede

De reden om weg te gaan is heel persoonlijk en hoewel er vaak een positieve draai aan gegeven wordt, zoals je vaak ziet in programma’s als “ik Vertrek”, is de basis van het verlangen om elders te vestigen toch vaak wel onvrede

  • de brij aan regelgeving
  • de stijgende belastingen
  • werkloosheid
  • problemen in Nederland (bijvoorbeeld: financieel of met familie)

Veel van deze emigranten verlaten Europa niet. Die mensen zijn dus niet echt weg uit Nederland. De banden binnen Europa zijn zo sterk en de afspraken zo waterdicht, dat, waar je ook binnen de Schengen zone gaat wonen: je gewoon Nederlander blijft met alle verplichtingen en voorrechten van dien.

Wie echt weg wil, moet tegenwoordig Europa uit!

Als je echt met Nederland wilt breken, moet je tegenwoordig Europa uit. Dan pas ben je vrij van de Nederlandse (en Europese) regelgeving.

Is het nu echt zo slecht in Nederland?

Ik krijg veel commentaar van Nederlanders die vinden dat ik veel te negatief ben over mijn vaderland. Tja, als je de video bekijkt zie je dat ik, doordat ik op 17 jarige leeftijd al ben begonnen met een wereldreis, ik Nederland nooit als een thuisland heb ervaren na terugkomst. Ik heb een wereldvisie opgebouwd die zo anders is dan die vrouw die trouwt en 7 straten van haar ouderlijk huis verwijdert gaat wonen.

Ik heb ook nooit heimwee gekent. Dus een band met Nederland heb ik denk ik nooit echt gehad. En nee, voor mij is Nederland geen goed land om in te wonen. Ik zat in die groep mensen die altijd gekort werden: kinderbijslag, studiefinanciering voor mijn kinderen, ziektekosten, pensioen. Die groep mensen bestaat in Nederland. Geboren in de jaren 60, Generatie X.

Ik ben 1 van die zogenaamde ‘verloren generatie’. Mijn generatie kwam in de jaren 70 en 80 moeilijk aan het werk en hebben een individualistische instelling. En we zijn cynischer dan bijvoorbeeld de babyboomers die voor Generatie X geboren werden en vol hoop en geloof voor de toekomst leefden. Generatie X betaald de rekening voor het uitbundige van de jaren na de tweede wereldoorlog toen alles mogelijk leek en Nederland zijn huidige afbrokkelende welvaartsstaat op bouwde.

En nee, voor mij is Nederland geen land van Melk en Honing. Ik ben te realistisch, ik heb te lang binnen het sociaal domein gewerkt en binnen de politiek om te geloven dat Nederland in zijn huidige staat het gaat redden. Zelfs niet ondanks of dankzij Europa.

JC, je bent bitter om wat je overkomen is

Ben ik bitter? Nee, ik ben wel cynisch, dat komt met mijn generatie. En ik ben kritisch, maatschappelijk kritisch. En ik heb een eigen mening. En dat is MIJN MENING. Jij mag Nederland ene prachtig land vinden en jij mag vinden dat je hier wat laat en daar wat vindt. Zolang ik maar weet dat ik in dat ‘daar’ van jou geluk vind, is het voor mij genoeg.

De wereld is groter dan een tuinkabouter in je tuin en zeiken over tolerantie en met de caravan naar Frankrijk op vakantie. De wereld is ruimer dan de grenzen die Europa en Nederland haar burgers oplegt. En misschien ben ik geboren in de verkeerde generatie. Ik ben een wereldburger. met een Nederlands paspoort. Dat dan weer wel.

Nou, brand maar los: mijn hoofd er af in de comments…..ik ben benieuwd! 🙂 Terwijl jij dat doet, lig ik op een hagelwit strand, toedeloe.

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *