Wat eet jij nou eigenlijk in dat land?

Wat eet jij nou eigenlijk in dat land?

Wat eet jij nu eigenlijk in dat land? Een vraag die via Facebook op mijn bord belandde toen ik een foto plaatste van mijn ontbijt in een hotel. Rijst met beef tapa , atchara en een ei. Een banaan er naast en een kop koffie.

Nou, dat dus. 🙂

Rijst en rijst en pasta en rijst.

In de Filipijnen is het meest eten zoet. Pastasaus wordt verkocht in “Original style” en ‘Filipino style” boter, brood, pindakaas, kaas idem. Filipijnen zijn gek op suiker. En rijst.

Ik probeer de zoete gerechten wat te vermijden maar een boterham met hagelslag is hier not done. Dat kun je wel vinden hoor, mits je je scheel betaald aan de Venz-import of genoegen neemt met ijs-sprinkels als hagelslag.
En als je brood koopt, pas dan op dat je brood zonder suiker koopt, anders ligt je gebakken eitje op een mietzoete boterham met, als je even niet oplet in de supermarkt: boter met vanille smaak.

De eerste keer dat ik zonder te kijken bananketchup op mijn frietjes gooide staat in mijn geheugen gegrift!!

Ik eet voor ontbijt meestal fruit of havermout. Ben ik in hotels dan eet ik rijst met ei en yocina (zoet varkensvlees), longinessa (zoete worstjes) bacon of mijn favoriet: beef tapa, rundvlees in een donkere marinade klaargemaakt.
Maar soms ook gewoon gefrituuerde kip met rijst, of kippensoep met noodles. De gemiddelde Filipijn kent geen echt ontbijt, die eet gewoon wat er over is van de avond er voor of wat er in de keuken staat. Je ei is meestal gebakken of hard gekookt.

Heel veel Filipijnen eten gedroogde vis met rijst voor ontbijt, maar daar trek ik een grens, verse vis gaat nog wel, maar die gedroogde visjes zijn hetzelfde als wat wij in Nederland aan de katten geven, kop staart graatjes, alles zit er op en aan, ze wellen ze dan in water en maken ze warm met wat azijn en ketjap en dat eet je dan. Te smerig voor woorden en de stank is ongelovelijk.

Als R dat wil eten eet hij maar thuis. Eigenlijk zijn alledrie de maaltijden hetzelfde in de Filipijnen: soms eet je pasta, op een feestje, soms noodles, vaak ook bij een spciale gelegenheid. Rijst en kip of rijst met vis is het meest gegeten eten.

Ikzelf ben gek op stoofpotjes zoals Adobo (azijn en ketjap met pepertjes en varkensvlees of kip, inktvis of gewone witvis) of Kare Kare (vlees bij voorkeur ossenstaart, gestoofd in pindasaus)
Misschien moet ik maar eens wat recepten neerzetten hier, dan kunnen jullie dare devils zelf eens aan de kook. Waar je me ’s nachts voor wakker mag maken is een goede Tinola manok. (kippensoep met veel gember en chayote) en ik eet ook grag Pancit Bihon, erg lekker, mits ze er geen lever in gooien.

De bbq neemt een prominente plaats in in zowel het straatbeeld als de voorof achtertuin van de huizen, even snel wat grillen is hier heel gebruikelijk, maar dan is het niet z’n vreetfestijn als in Nederland. Gegrilde kip met rijst, in een schaaltje maken ze dan soja saus met calamansi (klein limoentje) sap en wat pepertjes tot een mengseltje wat je over de kip en rijst sprenkelt (zuur/zout/heet)

En zo simpel is het leven. De aardappel is hier groente en vind je in de curries, Adobo en Kare Kare terug tussen de sperciebonen, ocra’s, paprika, wortel, chayote en aubergine.

Fruit? Tja, alles wat God geschapen heeft: bananaen in overvloed, verse kokosnoot sap, papaya, mango’s, bergen mangos’ zachte zoete en groene zure met soy sauce als dipje, ananas, appels (erg duur) mandarijnen (vol pitten) Calamansi (kleine limoentjes) voor de vitamine C en pitloze druiven die een vermogen kosten.
Meestal banaan en mango dus.

 

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *