Wat is een goed beroep voor een Digitale Nomade?

Wat is een goed beroep voor een Digitale Nomade?

Digitale nomaden zijn rondreizende freelancers die werken en reizen combineren. het is een lastig labeltje om op te plakken, want vele mensen voelen zich al een nomade als ze toch nog een thuisplek hebben waar ze naar terug keren. Voor mij is een digitale nomade exact dat wat het is: iemand zonder vaste woon of verblijfplaats die zijn geld verdiend met online producten of dienstverlening. Doe je iets anders: bijvoorbeeld Engelse les geven, dan ben je wel een nomade, maar niet per se een digitale, en heb je no geen huisadres ben je geen nomade.

Ik ben een digitale nomade. Ik reis rond, heb geen vaste woon- of verblijfplaats. Geen ‘thuis-plek’ meer. Thuis is voor mij waar mijn rugtas staat, want daar zit alles in wat ik bezit.

freelance en reizen

Wat voor een werk doet een digitale nomade?

Het woord verraad het al: je werkt in de digitale wereld. Dat betekend dat je internet nodig hebt om je werk te doen. Je vindt je opdrachtgevers online of je verkoopt online producten of diensten. Je communiceert met je klanten en opdrachtgevers via Skype of Google Hangouts. Alles gaat digitaal.

Er zijn voldoende banen die je als freelancers ‘on the road’ kunt uitoefenen. Maar er zit ook een risico aan reizen en werken: je internet verbinding. Hier in de Filipijnen is het internet niet stabiel en soms als het je het minst uitkomt valt de stroom uit en ligt alles plat. Je leert werken op het ritme van het land. In Puerto Galera, mijn eerste stop, was het internet goed tussen 6-8 in de ochtenden. Hier in Sipalay is het sneller in de avonden, na 19.00 uur. Overdag is het een wilde gok, zit je in een stad dan is het vaak wel redelijk, maar soms bij vlagen kun je niet uploadden of juist niet downloadden. het is alles behalve stabiel. lastig als je een deadline hebt en een video-call wilt doen.

Veel digitale nomaden werken als

 • webdesigner,
 • software engineer,
 • schrijver,
 • blogger,
 • vertaler,
 • personal assistant.

Sommigen handelen in aandelen en leven van de winst die ze daar mee maken, weer anderen verkopen virtuele of echte producten, dat laatste dan via drop-shipping.
Er zijn online adviseurs en mensen die je de sociale media marketing uit handen nemen, content marketeers, developers en software testers.

reizende ZZP'er

Verzin een digitaal beroep en je kunt het combineren met reizen

Als ik als voorbeeld mijzelf neem:

 • ik ben blog coach,
 • ik adviseer startende digitale nomaden en mensen die in de Filipijnen willen wonen,
 • ik praat met mensen die op reis zijn en een luisterend oor nodig hebben.
 • Ik doe vertaalwerk en
 • Ik ben schrijver en (gast)-blogger op dit blog en op Leaving Holland
 • Ik neem sociale media planning uit handen
 • En ik help mensen met hun WordPress website.

Eigenlijk ben ik een beetje een duizendpoot. Dat komt door mijn leeftijd en werkervaring.

Ik reis op het moment samen met mijn zoon, hij is software ontwikkelaar en onder anderen eigenaar van de succesvolle Adrotate voor WordPress plugin, en een plugin voor webshops die OmniKassa van de Rabobank gebruiken: OmniCart.
Twee totaal verschillende werkgebieden dus, maar wel allebei digitale nomaden.

Emigreren Filipijnen advies

 

Droom jij van een leven van reizen en werken? Ben je al freelancer en werk je nu ook al online? Of wil je dit graag gaan doen? Neem contact met mij op als je vragen hebt.

 

Leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *