Wat kost dagelijks leven in de Filippijnen

Wat kost dagelijks leven in de Filippijnen

Voor de maand juni heb ik mijn kosten voor jullie op een rijtje gezet. Op deze manier krijgen mensen die graag naar de Filipijnen willen verhuizen een indruk van wat het leven hier zoals kost.
Ik zeg met nadruk ‘indruk’ want de kosten voor levensonderhoud kunnen hier enorm verschillen. Het is heel erg afhankelijk van de streek waarin je woont en natuurlijk van je eigen levensstijl.

Heb je bijvoorbeeld de airco de hele dag aan dan betaal je voor electra zo een dikke 3000 pesos, dat is een heel ander bedrag dan mijn krappe 1000 pesos wat zich vertaald naar slechts 20 euro. Maar ik geniet van een heerlijke bergwind door mijn huis. Dus een airco is niet nodig. Ik gebruik wel een fan.

Het was best een dure maand, ik ben een keer extra naar de grote stad geweest om een helm te kopen en goede schoenen. De controles van de politie verscherpten omdat de handhaving van de wegenverkeerswet inging. Je moet nu een helm dragen en goede schoenen als je bij een checkpoint aangehouden wordt. Draag je dat niet, dan krijg je fikse boetes.

Ik heb een zwarte Spyder helm gekocht met zonnevizier voor 4,300 pesos (74 euro) en een paar Merrell schoenen in de uitverkoop waarmee ik ook in het water kan, dat leek me wel handig in de regentijd, voor 2800 pesos (48.50 euro).
Zo rij ik veilig en redelijk beschermd.

Drinkwater is 5 pesos goedkoper geworden, in plaats van 20 pesos per 40 liter betaal ik nu 15 pesos (0.26 euro)
En ik had een lekke band, althans, mijn tubeless achterband had 2 gaatjes, de kosten van de reparatie waren 120 pesos (2 euro)

Hier is een overzicht van mijn gemaakte kosten:

ItemKosten in PHPOmschrijving
TOTAAL41,174dat is 714 euro
Huur15,0002 slaapkamer, aircon bungalow incl. internet
Electra987ik gebruik geen aircon
Water190incl. drinkwater
Uit eten7,799voor 2 personen, gemiddeld 1x per dag
Boodschappen4,461brood, drinken, koffie, vlees, groente, fruit, shampoo enz.
Kleding4,329een paar Merrell schoenen voor op de motor en een Spyder horloge om maar wat te noemen
Benzine1,180prijs per liter gem. 43 pesos
Reizen1,850ik ben erg vaak naar Dumaguette geweest
Telefoon19899 pesos Smart en 99 pesos Globe (Dual Sim)
Spyder helm4,300Het dragen van een helm is nu echt verplicht in de Filippijnen
Kadootjes880Ik heb een nieuwe korte broek voor oda gekocht, die van hem sneuvelde bij een klusje voor mij

Volgende maand gaat mijn huur met 1000 pesos omhoog. Men heeft hier met ingang van 1 juli gemeentebelasting ingevoerd voor huizen die in de verhuur staan. De Filipijnen kijkt veel en vaak naar het Westen als het gaat om verdienmodellen, en gemeentebelastingen is 1 van de vele nieuwe trends. Maar bijvoorbeeld ook de ziektekosten voor buitenlanders die in de Filipijnen wonen, gaat ernstig zwaar omhoog, de prijsstijging loopt op tot 300%.
Prijzen stijgen in rap tempo in de Filipijnen. Toch is het leven hier nog steeds stukken goedkoper dan in Nederland.

Wat verwacht ik verder voor extra onkosten in juli? De motor moet voor olie en tune-up naar de dealer. En ik denk dat de gasfles in de keuken leeg raakt.

Leuk artikel? Deel het!

2 gedachten over “Wat kost dagelijks leven in de Filippijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *