Werken in het buitenland

Werken in het buitenland

Veel mensen vragen zich af hoe ik mij dit leven kan veroorloven. En dromen van eenzelfde leven. Ik krijg vragen van  ‘digitale nomaden’ in spé. Ze mailen mij met 101 vragen over het leven op het strand en in de luchthaven terminals. De meeste vragen gaan over geld.

Verdien je genoeg om van te leven? En mijn antwoord is steevast ‘nee’. En dat gaat je niet lukken ook!
Tenzij je een gevestigd portfolio hebt en een vast klanten-bestand, tenzij je hoog aangeschreven staat op freelance websites of als een baan hebt die je mee kunt nemen het vliegtuig in. Dan kun je het redden.

Wil je starten met bloggen, reizen, en geld verdienen? Dan ga je het niet meer redden, tenzij je een gigantische (blijvende) geluks-treffende doorbraak meemaakt en iemand je ‘ontdekt’ en heel veel gratis publiciteit bezorgd. En dan nog? Alles op het internet is tegenwoordig zo vluchtig en hype-erig. Wat nu hot is, is morgen voorbij.

Hoeveel geld verdien ik? Wil je een eerlijk antwoord?

Na een jaar lang straf bloggen en volume geven aan twee websites, en 2 online shops is mijn inkomen nog steeds minimaal. Ik verdien een paar dollarcent per dag. Soms heb ik geluk en verkoop ik een foto en dan verdien ik 10 dollar, maar dat zijn meer incidenten dan dat je het een echt inkomen kunt noemen.

Hoe ik leef? Ik leef op basis van kost en inwoning.

Zo, daar ligt de naakte waarheid op tafel.

Ik blog al sinds 1999, maar door mijn wispelturige karakter ben ik nogal eens van locatie op het WWW verandert. En ik ben niet zo gedisciplineerd. Soms is bloggen een haat/liefde verhouding met de openbaarheid van mijn leven en het verlangen naar anonimiteit.

Exhibitionisme versus privacy, daar draait het op mijn blog vaak om

Soms gooi ik de luiken dicht en blog ik een paar maanden niet, maar na al die jaren zit het bloggen in mijn bloed. En ik keer altijd weer terug. Ik blog sinds ruim een jaar ook in het Engels. Op mijn andere website, maar dat is toch niet hetzelfde als in mijn moedertaal. En die website is soms zo zakelijk dat de tranen mij er van in de ogen sprongen. Nu ga ik hem veranderen in een website die meer als deze is, meer dagboek stijl.

Trek ik volle zalen? Nu ja, ze worden voller, maar het kan altijd beter.

Advertentie-opbrengsten zijn niet hoog, maar gelukkig toont Google wel dure advertenties op mijn site.

Mijn YouTube kanaal idem dito, ik moet echt meer discipline aan de dag leggen om dat tot een succes te maken, maar ik vind het behoorlijk lastig om elke week of maand een videootje vol te lullen met mijn dagelijkse wetenswaardigheden. De ‘One Minute Videos’ lopen wel lekker, maar mijn publiek is te bescheidenom er rijk van te worden.

Met bloggen en advertenties kom je er niet makkelijk, mede door de regels van Google die vaak veranderen

Maar er zijn genoeg andere banen die je zou kunnen doen over de grens. Dat vertellen andere websites je, maar wat ze niet vertellen is hoe je die banen kunt bemachtigen.

Voorbeeld: Je kunt Engelse les geven, maar voordat je je kwalificeert moet je wel weten dat je internet verbinding een bepaalde snelheid moet hebben, je computer aan bepaalde eisen moet voldoen en daarna jij ook nog. Veelal vertellen die sites dat allemaal niet van te voren en ben je al heel wat stappen door het proces heengelopen voordat je op bv. de slechter internet-verbinding stuit en afgewezen wordt.

Inschrijven op Freelance websites kost tegenwoordig geld, omdat er een wildgroei aan fake-aanbod was en er vaak niet uitbetaald werd, maar ook omdat de goedkope arbeidskrachten de markt hebben overspoelt. Mensen in lage lonen landen hebben een veel lagere inkomensnorm dan de gemiddelde zelfstandig ondernemer in het westen, maar ook een heel ander arbeidsethos.

Digitale Nomade worden is geen sinecure. Hoewel veel nomaden op hun website je doen geloven dat het appeltje eitje is, zie ik er genoeg stranden of binnen een jaar naar huis gaan en weer settelen

Van die laatste groep hoor je zelden iets. Ze verdwijnen stilletjes uit het beeld. Hebben hun avontuur in de realiteit van alledag geplaatst en kiezen toch om maar weer naar huis te gaan en de veilige zekerheden daar te zoeken. Thuis waar ze hun netwerk hebben, de gewoontes kennen en de taal spreken.

Tenzij je de rest van je leven in een hub of hot-spot wilt doorbrengen en mee wilt liften op en in het succes van anderen en hun samenwerking, dan lijkt het wel te lukken. Maar ik vraag me af wat dan de toegevoegde waarde van ‘autonoom reizen en werken’ is, want dan zit je vaak nog op 1 plek of leef je in 1 groep en reis je samen. En zo creëer je dan alsnog je eigen ‘kantoor-tuin’.

Werken op je toeristen visum, hoe zit dat?

Een ander grijs gebied is je visum. Officieel mag je niet werken als je de bezitter van een toeristen visum bent. Dus eigenlijk ‘lieg’ je jezelf een weg door de visumverplichtingen in sommige landen.
Daar moet je consequent en goed mee omgaan. Ik vul meestal ‘gepensioneerd’ in, of ‘schrijver’ daar doen ze niet zo moeilijk over en de gemiddelde douane beambte zal er niet eens bij nadenken. Maar 1x trof ik een haaibaai van een immigratieofficier die out of the blue vroeg: wat doet u hier om geld te verdienen……gottegottegot….dan moet je gewoon platweg liegen dus. Voor mij is het niet echt een leugen, want ik ‘werk’ wel maar verdien geen ene fuck, en het gaat ze om het inkomen en de belastingplicht.

Bezint eer gij begint, lekker ouderwets!

Ik zeg niet dat je het niet moet doen: werken in het buitenland. En er zijn meer vormen dan als digitale nomade over de wereld zwerven, je kunt ook een baan bij Unesco of de VN zoeken, of vrijwilligerswerk gaan doen of via een grote maatschappij kijken of je een buitenland plaatsing kunt krijgen, dan heb je veel meer zekerheid.

Maar heb je een creatief beroep dat je online kunt uitoefenen denk dan even na over de volgende dingen, voordat je je baan opzegt en vrolijk je rugtas op je rug hijst en je laptop meeneemt naar een andere bestemming:

 • hoeveel geld heb je minimaal nodig per maand om van te leven en je reizen en visum te bekostigen?
 • kun je minimaliseren als dat nodig is omdat je geldgebrek hebt?
 • heb je een reservepotje als appeltje voor de dorst?
 • is je cliëntenbestand solide genoeg?
 • wat tref je aan als je weer naar huis moet? heb je dan een plek om (tijdelijk) te wonen?
 • is je netwerk internationaal?
 • wat voor werk kun je nog meer doen om je budget aan te vullen?
 • kun je tegen de onzekerheid van je inkomsten?
 • kun je je klanten de kwaliteit bieden die ze vragen als je reist en werkt?
 • heb je genoeg discipline om om te gaan met de combinatie van mooie locaties, nieuwe mensen ontmoeten en toch moeten werken voor de kost?

vragen, digitale nomad, filipijnen, tips, reacties

Nu blijven er een paar vragen over die ik niet beantwoord heb natuurlijk……..maar gelukkig voor jullie is er de reactie mogelijkheid, leef je uit! 

Leuk artikel? Deel het!

4 gedachten over “Werken in het buitenland

 1. Hamvraag blijft: Waar leef je dan van? In een andere blogpost las ik dat je weinig tot niets bezit. Maar je hoeft jezelf niet helemaal “bloot” te geven hoor ;-).
  Ik zou je willen meegeven om meer uit je Youtube kanaal te halen. Ik vind je toch vrij uniek om als vrouwelijke expat daar rond te huppelen. 90% van de Youtube expat kanalen zijn van mannen. Die uiteindelijk ook nog allemaal hetzelfde verhaal vertellen alleen verpakt in een ander jasje. Ervaringen van een vrouwelijke expat zullen toch heel anders zijn (denk ik).

  1. Je hebt gelijk Maurice, dat blijft de hamvraag. Ik heb een toelage, zolang ik niet in een eigen inkomen kan voorzien leef ik op basis van die toelage. Die wordt door mijn zoon betaald. Ik heb een super lief kind wat erg succesvol is in zijn leven.
   En ik werk aan dat YouTube kanaal, maar ik vind het lastig, schrijven is meer mijn ding……maar er staat weer een filmpje op, en er komt er nog 1 aan en ik werk aan een vlog.

   Dank je wel voor de complimenten trouwens, en de aanmoediging, doen me goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *